Prendre el sol ¿hàbit de vida saludable?

sol

No prendre mai el sol pot ser tan perjudicial com fumar, segons un estudi anomenat el Melanoma in Southern Sweden (MISS) i que han publicat aquest passat març de 2016 (The Journal of Internal Medicine. Avoidance of sun exposure as a risk factor for major causes of death: a competing risk analysis of the Melanoma in Southern Sweden cohort).

Aquest estudi es va fer durant més de 20 anys a gairebé 30.000 dones sueques i les conclusions a que han arribat són tant sorprenents com que les dones que no fumaven i no prenien el sol tenien una esperança de vida semblant que dones fumadores que sí que prenien el sol. Les dones que no prenien el sol escurcen l’expectativa de vida de 6 mesos a 2 anys i 1 mes, perquè tenen més risc de morir per causes cardiovasculars i no cardiovasculars/no oncològiques. No obstant les persones que prenien el sol tenien més càncers de pell, encara que tenien millor pronòstic. L’estudi conclou que evitar el sol és un factor de risc de mortalitat per causes similars al tabaquisme.

Segons ens avisa el grup de Educación sanitaria y Promoción de la Salud del PAPPS (Programa de Actividades Preventivas y Promoción de la Salud) de la semFYC (Sociedad Española de Medicina de Familia y Comunitaria), l’estil de vida actual fa que estiguem poc a l’aire lliure, i quan ho fem, ho fem amb cremes protectores solars. Això fa que no tinguem la principal font de vitamina D, que és el sol. El dèficit de vitamina D està associada a malalties cardiometabòliques,  infeccioses, autoimmunes i oncològiques i, per tant, un augment de la mortalitat. Això es pot pal·liar amb suplements de vitamina D. Però encara no existeixen assaigs clínics que confirmin tot això encara, que la falta de vitamina D causin les malalties, o pel contrari, el fet d’estar malalt fa que prenguem menys el sol i per això tenim menys vitamina D.

Així doncs haurem d’esperar a que s’investigui més. Però mentrestant ¿què? ¿Prenem o no prenem el sol? ¿prenem o no prenem suplements de vitamina D? Podem formar-nos i informar-nos amb la bibliografia que podeu trobar a la biblioteca.

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s