Professors i alumnes del Grau de Fisioteràpia de la UdL s’impliquen en el projecte Fisiàfrica

20141223_144755
Font: Carme Campoy

Implementar els estudis universitaris de Fisioteràpia amb les competències i habilitats adaptades, d’una banda, a l’espai europeu d’educació superior, i de l’altra, al context polític, econòmic i sociosanitari dels països, per tal d’enfortir els seus respectius sistemes de salut, és l’objectiu del programa de cooperació Fisiàfrica, impulsat per l’Oficina de Desenvolupament i Cooperació (ODEC) de la Universitat de Lleida.

Carme Campoy professora del Grau en Fisioteràpia de la Facultat d’Infermeria de la UdL, col·labora habitualment amb la ONGD Alpicat Solidari amb diferents projectes de cooperació internacional a la població de Baja Kunda situada a l’est de Gàmbia. Va ser en un d’aquests viatges, quan va detectar que malalties prevalents com ara la tuberculosi, la malària o la sida, solen provocar seqüeles funcionals i limitacions neurològiques secundaries que precisen de suport fisioterapèutic. A més a més els plans de salut governamentals i internacionals se centren en la prevenció d’aquestes malalties, i no en el tractament de seqüeles, per tan era necessari capacitar fisioterapeutes per reduir les limitacions funcionals de la població, una causa important de pobresa. Així va ser com va començar a treballar en la prospecció de dades per a la seva tesi, sobre l’estudi de la discapacitat i les teràpies tradicionals que hi donen tractament a la zona de Gàmbia.

Al novembre de 2014 la Universitat de Gàmbia (UTG), va iniciar la formació en Fisioteràpia, gràcies a la col·laboració de les Universitats de la Xarxa Vives que participen en el projecte Fisiàfrica.

El component més innovador del programa és que la titulació incorpora recursos i coneixements locals. Així s’impartiran matèries sobre salut comunitària local i sobre les teràpies tradicionals que utilitzen els ‘traditerapeutes’ africans, tot incorporant-los com a docents. D’aquesta manera, es pretén recuperar i legitimar aquestes pràctiques i incloure els ‘traditerapeutes’ als sistemes de salut del país, mitjançant la posada en marxa de serveis de rehabilitació funcional a les comunitats.

Professorat de les universitats de Lleida i de les Illes Balears es van desplaçar fins a Gàmbia durant el darrer trimestre de 2014 per impartir classes de Fisioteràpia gràcies al finançament de les oficines de cooperació de les seues respectives universitats i a la col·laboració de la Universitat de Gàmbia.

Per altra banda, durant l’estiu del 2014, vuit estudiants del Grau de Fisioteràpia de la Universitat de Lleida, conjuntament amb la professora Carme Campoy, van viatjar fins a Baja Kunda per a realitzar tasques de voluntariat a través de l’ONGD Alpicat Solidari. Es preveu que aquest curs 2014-15 també s’hi desplacin diversos estudiants més, de tercer i quart curs del grau, per fer pràctiques juntament amb els 7 estudiants que han iniciat el curs a Gàmbia.

Un pensament sobre “Professors i alumnes del Grau de Fisioteràpia de la UdL s’impliquen en el projecte Fisiàfrica

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s